verschillende soorten schuttingen

Welke soorten schuttingen zijn er?

oktober 25, 2017  |  Tuin

Een schutting is de meest gebruikte afscheiding voor de tuin. Het is dan ook niet verrassend dat er verschillende soorten schuttingen verkrijgbaar zijn. Het verschil zit hem vooral in de materialen die gebruikt worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houten schutting, een schutting van beton of voor een schutting waarbij hout en beton gecombineerd worden. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen tussen deze soorten schuttingen zijn.

Kenmerken van de hout schutting

Zoals de naam al aangeeft is een hout schutting volledig gemaakt van hout. Het voordeel van een hout schutting is dat deze makkelijk in elkaar te zetten is. Tevens zijn de meeste varianten zo gemaakt dat men niet tussen de panelen of planken door kan kijken. Dankzij de speciale bewerking zal het hout niet snel gaan rotten. Bij de hout schutting heb je keuze uit diverse panelen. De panelen kunnen een rechte of gebogen bovenkant hebben. Daarnaast kunnen de planken horizontaal of verticaal geplaatst zijn waardoor een ander effect ontstaat. Een hout schutting is een goede keuze als je een natuurlijk ogende afscheiding wil hebben.

Eigenschappen van de beton schutting

Een beton schutting is volledig gemaakt van gewapend beton. Dit houdt in dat er staaldraden verwerkt zijn in het beton, zodat de schutting veel steviger is. Beton is een zeer sterk materiaal en het gaat dan ook lang mee. Een bijkomend voordeel van beton is dat het geluid uitstekend tegenhoudt. Dit is erg handig als je bij een drukke weg in de buurt woont of als je graag ongestoord in je tuin wil zitten. Daarnaast kunnen mensen niet door een beton schutting heen gluren. De panelen van een beton schutting zijn verkrijgbaar in diverse structuren, zoals een baksteenmotief of een structuur die doet denken aan houten planken.

Kenmerken van de hout beton schutting

Bij een hout beton schutting wordt zowel hout als beton gebruikt. De basis van de schutting is gemaakt van beton, evenals de palen. De panelen die op de basis rusten en tussen de palen bevestigd worden zijn gemaakt van hout. De betonnen basis wordt deels ingegraven zodat de gehele schutting stevig in de grond staat. Beton is veel beter bestand tegen water en vocht dan hout. Dankzij de basis raakt het hout de vochtige grond niet waardoor de schutting veel langer meegaat. Bij de hout beton schutting heb je keuze uit enkele kleuren beton en uit diverse houten panelen.

Welke schutting is de beste keuze?

Welke soort schutting je kiest is voor een groot deel afhankelijk van je eigen smaak. De één zal bijvoorbeeld een beton schutting willen hebben vanwege het strakke uiterlijk, terwijl de ander juist van de natuurlijke uitstraling van een houten schutting houdt. Het is wel belangrijk dat de schutting past bij je tuin zodat er een mooi geheel ontstaat. Natuurlijk is niet alleen het uiterlijk een punt om op te letten, maar ook de eigenschappen van een schutting. Hierbij gaat het er tevens om wat jij belangrijk vindt in een schutting. Een beton schutting is het meest robuust en gaat zeer lang mee. Dit is ook de beste keuze als je geluid tegen wil houden. De hout schutting biedt veel privacy en gaat lang mee doordat het hout geïmpregneerd is. Voor de perfecte mix tussen hout en beton kies je voor de hout beton schutting. De betonnen basis zorgt voor stevigheid en duurzaamheid, terwijl de houten panelen voor een natuurlijke sfeer zorgen.


Leave a Reply