Waar moet ik op letten bij het kopen van een bestuurbare auto?

februari 2, 2018  |  Hobby's

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een radiografisch bestuurbare auto. Er zijn veel verschillende soorten Radio Controlled, oftewel RC, auto’s op de markt. Allereerst zal het budget bepaald moeten worden zodat je bij het zoeken naar een gewenste RC auto niet uit komt bij een model dat niet bij de portemonnee past. Er zijn namelijk bestuurbare auto’s te koop van net geen €60,- tot zo’n €1700,- a €1800,-. Bij een goede webshop zal je het overzicht kunnen instellen met de prijzen van laag tot hoog.

Welke aandrijving heeft de RC auto?

De duurste modellen RC auto’s hebben een benzinemotor. Het formaat van de motor, tussen de 23 en 29cc, maakt dat dit grote modellen zijn. Een Desert Buggy met benzinemotor kan zomaar 78 cm lang zijn. Een ander type verbrandingsmotor dat bij RC auto’s gebruikt word is de nitro motor. Deze motoren zijn een stuk compacter zodat de RC nitro auto tot de helft kleiner kan zijn dan de RC benzine auto. Het meest voorkomende aandrijving voor RC auto’s is de elektromotor. Deze is er in twee varianten, brushed (met koolborstels) of brushless (zonder koolborstels).

De voor en nadelen van verschillende motoren

Het gaat hier te ver om diep in te gaan in alle voor- en nadelen van de verschillende motoren die gebruikt worden bij RC auto’s. In het kort zijn RC benzine auto’s geschikt voor alle weersomstandigheden, is de motor gemakkelijk af te stellen en levert een volle tank een rijtijd op tot wel 45 minuten. Daarbij kunnen snelheden gehaald worden tot 75 km/h. Een RC nitro auto kan dezelfde topsnelheid halen maar het afstellen van de motor zal wat meer studie vragen. De elektromotoren komen in veel meer varianten en zijn gebruiksvriendelijker.

Kiezen voor een RC elektro auto

De beginnende RC rijder zal kiezen voor een bestuurbare elektro auto terwijl de meer ervaren rijder ook goed met dit type RC auto’s uit de voeten kan. Het aanbod in auto’s met deze aandrijving is vele male groter dan dat van auto’s met een verbrandingsmotor. Let bij aankoop of het om een brushed of brushless motor gaat. Er zit verschil in de techniek en zodoende ook verschil in het gevraagde onderhoud. Bij een goede RC shop kun je voor de details wat dat betreft terecht. Vind de informatie op de website of vraag er naar in de winkel.

Klaar om te rijden?

Belangrijk is of de gewenste bestuurbare auto klaar is om te rijden. In de RC wereld staat dat bekend als Ready To Run, afgekort RTR. Dit betekent dat een compleet pakket geleverd wordt zodat na het plaatsen van batterijen en het opladen van de accu direct van start gegaan kan worden. Wanneer een model niet RTR is bestaat de mogelijkheid om bepaalde componenten zelf te kiezen. De rijder kan bijvoorbeeld zelf bepalen welke accu en lader er gebruikt wordt of welke zender de RC auto zal aansturen. Dit is iets voor de ervaren RC coureur die precies weet wat hij of zij wil.


Leave a Reply