Hydraulische machines en onderdelen

mei 28, 2017  |  Hydrauliek

Diverse bedrijven maken gebruik van verschillende hydraulische machines. Deze machines bestaan uit verschillende onderdelen die samen ervoor zorgen dat de machine kan bewegen. In dit artikel worden voorbeelden gegeven van hydraulische machines en onderdelen. Ook wordt beschreven hoe zo’n hydrauliek systeem werkt en hoe een systeem onderhouden dient te worden.

Voorbeelden van hydraulische machines

Hydraulische systemen worden gebruikt in diverse soorten machines. Enkele voorbeelden van hydraulische machines zijn een hefboom, een pers, een krik en een hydraulische kraan. Deze machines worden vooral gebruikt op bouwplaatsen en in fabrieken.

Werking van een hydrauliek systeem

Een hydraulisch systeem bestaat uit meerdere onderdelen die samen ervoor zorgen dat een machine in beweging wordt gezet. Enkele voorbeelden van hydraulische onderdelen zijn de pomp, de cilinders, de koppelingen, de leidingen en het reservoir voor de olie. De motor zet de pomp in beweging en die zorgt er weer voor dat er druk komt te staan op de olie die door de leidingen loopt. Door deze druk komen de cilinders in beweging zodat de machine een bepaalde beweging kan maken. Als de machine niet meer gebruikt wordt valt de druk weg waardoor de cilinders weer in hun originele positie komen te staan. Elke keer dat de machine gebruikt wordt, voert het hydraulische systeem dezelfde stappen uit.

Hydrauliek onderdelen

Door de hydrauliek slangen loopt de olie waar vervolgens druk op wordt gezet. Deze slangen zijn gemaakt van zeer stevige materialen waardoor de slangen ondanks de druk niet beschadigd raken. Bij het vervangen van de slangen is het erg belangrijk om te kijken hoeveel druk in de machine wordt opgebouwd en of de slangen hiervoor geschikt zijn.

De hydraulische olie komt onder druk te staan om zo het hele systeem in beweging te zetten. Goede olie is van belang om de machine optimaal te laten werken. De olie moet altijd op het juiste peil zitten om het hydraulische systeem in werking te zetten. Als dit niet het geval is kan de olie bijgevuld worden. De olie zal regelmatig gecontroleerd moeten worden om de kwaliteit te waarborgen. Oude olie kan voor problemen zorgen en deze zal dan vervangen moeten worden. Specialisten kunnen door alleen al naar de olie te kijken achterhalen of deze nog gebruikt kan worden. Als hierover getwijfeld wordt kan de olie getest worden om hier zekerheid over te krijgen.

Bij de cilinders kunnen twee opties gebruikt worden. Enkelwerkende cilinders zakken namelijk uit zichzelf weer terug naar de beginpositie als de druk weer wegvalt. Dubbelwerkende cilinders zullen juist door de druk weer teruggeduwd moeten worden naar de beginpositie. Afhankelijk van het type machine zal voor één van deze twee cilindersoorten gekozen worden.

Hydraulische machines en onderdelen onderhouden

Bij hydraulische machines en onderdelen is het van groot belang om deze goed te onderhouden. Vieze, beschadigde en oude onderdelen kunnen ervoor zorgen dat het systeem niet meer werkt. Dit kan leiden tot zeer grote problemen bij de productie in een fabriek of op een bouwplaats. Het werk dat deze machine normaal gesproken zou uitvoeren ligt dan stil of er zijn minder machines beschikbaar om een bepaalde taak uit te voeren. Het onderhoud kan door het bedrijf zelf gedaan worden, maar het kan ook uitbesteed worden. Bij een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen één voor één grondig nagekeken op eventuele beschadigingen.

Ook kan meteen vuil worden verwijderd dat ontstaat door onder andere olie en stof. Dit kan namelijk weer voor problemen en beschadigingen zorgen. Elk onderdeel zal vervangen moeten worden als de beschadigingen ernstig genoeg zijn om een defecte machine te voorkomen. Bij een onderhoudsbeurt die door een ander bedrijf uitgevoerd wordt neemt de monteur meestal onderdelen mee. Beschadigde onderdelen kunnen dan meteen vervangen worden. Als de benodigde onderdelen er niet bij zitten kan een nieuwe afspraak gepland worden. Het is daarnaast mogelijk om elke paar maanden een afspraak in te plannen voor het onderhoud. Regelmatige onderhoudsbeurten zorgen ervoor dat beschadigingen tijdig worden opgemerkt zodat de onderdelen meteen vervangen worden. Je loopt dan niet het risico dat een machine ineens defect raakt waardoor deze niet meer gebruikt kan worden. Enkele bedrijven bieden ook een speciale service aan waarbij ze binnen enkele uren langs kunnen komen als er problemen met het hydraulische systeem zijn. Zo lopen de werkzaamheden een minimale vertraging op.


Leave a Reply